Monday, August 22, 2011

Diari Dapur: Chocolate Chip Cookies Recipe

Salam...baru2 ni sy ada buat chocolate chip cookies yg diambil dari website Savorysweetlife.com...mula2 duk cari la dari mcm2 website tp semua x menarik perhatian sy..tp last2 bila jumpa website Puan Alice Currah from US ni, it's like: i'm hooked!! just tgk gambar2 food dia pun dah meleleh air liur..nak dijadikan cerita, she's actually a photographer too!!

This is her link untuk choc chip dia yg sgt2 shedappp tuhh : http://savorysweetlife.com/2009/10/alices-chocolate-chip-cookie-recipe/

So sy pun memulakan la aktiviti untuk mncuba buat kuih...excited okehhh sbb 1st time buat...dulu2 pn slalu buat tp mak duk ada kt sebelah tlg2 gak...but this time mak jg cucu2 dia, so i'm all alone buat...yeay!!

Okey mula2 tgk recipe dalam website tu, sy ikut sebijik2 cuma ada a few amendments:



Ni recipe original Mrs. Alice untuk satu adunan (satu adunan dlm 50 cookies)..sy amend sikit:

Ingredients
  • 1 cup (2 sticks) salted butter, softened
  • 1/2 cup sugar ----> sy take out sbb dia pakai gula byk...nanti manis
  • 1 1/2 cup packed brown sugar
  • 2 eggs
  • 2 tsp. vanilla extract
  • 2 3/4 cups (12 oz) all-purpose flour ----> sy tambah lg half cup sebab mula2 ikut, dough tu sgt lembek (kalo rs still lembik, boleh tmbah lg tepung)
  • 3/4 tsp. smallish-medium coarse sea salt
  • 1 tsp. baking soda
  • 1 1/2 tsp. baking powder
  • 2 1/4 cups semi-sweet chocolate chips
Ni dough sebelum bakar dlm oven

Ni hasilnya...

maybe korang tgk sy buat kaler tak sama kan..sebenarnya tu lighting jek...biasala pakai camera handphone jek :D

Conclusion:
Overall cookies sy buat ni alhamdulillah menjadi..mula2 ikut recipe Puan Alice tuh, bila bake dlm oven dia jadi lembek2 mcm kek...that's why sy tambah tepung sket...pastu Abang sy yg cerewet itu puji (teharu jap)...lg satu sbb cookies ni mmg pakai byk sgt choc chip...so sy rs jauh lebeh sedap dari famous amos...somemore luar dia rangup tp chewy kt dalam...sedapnyaaa...terliur plak time nak tulis blog nihh..hahahaha..yeay..one accomplishment..tahniah kt diri sndirik...

err btw: Selamat Hari Raya!!!

10 comments:

  1. xpayah nak tahniah..hahhaa..nanti meh raya rumah aku oke! :p

    ReplyDelete
  2. ok... pastikan ada choc chip cookies ye hehehe...

    ReplyDelete
  3. aslmkm kak rina..nk bakar bpe degree C n bpe lame? tq :D

    ReplyDelete
  4. waalaikumusalam..degree tu depend pd oven awk pakai..oven org lain2..mcm akak pakai 180dgree celcius..pastu bakar cookie dlm 15-20min..tp pape pun bila tgk cookies da mcm keperang2an tu da bole kuarkan.. slmt mencuba!

    ReplyDelete
  5. Hi babe!
    thanks for sharing.
    nak tanya, 2 sticks of buttercup tu means 2 buttercup or 1 je gune?

    ReplyDelete
  6. hye lynda! tq 4 dropping by.. oke yg tu i x ikot sticks..sbb i xpaham..tp i pakai cup..so satu ketul buttercup tu u masuk kan dlm cup yg u guna utk sukat..tp jgn tekan butter tu dlm cup..kalau lebeh butter tu u boleh simpan..

    ReplyDelete
  7. hey rina. okies. thanks for sharing tauuu. nak try buat.hopefully jadi la. thanks again :))

    ReplyDelete