Tuesday, December 20, 2011

Photoshoot Venues for Wedding / Post Wedding / Pre Wedding Part I

Salam selasa kepada semua ya...rasa nak share something dengan semua B2B dan juga fotografer2...tapi sebelum tu nak mintak maaf la sebab saya bukan pakar dalam bidang fotografi...ni cuma cadangan jek :p

selalunya kalau korang nak ambil gambar wedding, di mana korang akan shoot?? rata-rata gambar saya tengok, kebanyakan memilih kawasan pemandangan seperti di tepi pantai, tak pun kawasan hutan, ataupun kawasan2 taman...ini hak bakal2 pengantin untuk menentukan tempat mana mereka nak pilih...

entri kali ni, saya cuma nak mencadangkan tempat2 lain yang boleh dijadikan venue posing untuk bakal2 pengantin...fotografer2 pun boleh mencadangkan kepada bakal2 pengantin untuk memilih tempat2 sebegini...tapi semuanya terpulang kepada bakal pengantin tersebut lah kan :)

Saya akan buat dua entri untuk post kali ni...sebab banyak sebenarnya tempat2 yang boleh dijadikan venue menarik...dan kalau korang ada mana2 tempat menarik boleh la komen dan boleh juga email kepada saya di riena1986@gmail.com...

Walaupun semua gambar saya upload ni hanya di ambil dari pelbagai sumber di Google dan kebanyakan gambar2 orang putih, tapi jangan risau...sebab venue2 ni semua juga terdapat di negara kita...

kalau mana2 fotografer yang sudah menggunakan venue seperti di bawah, tahniah ya kepada anda sebab saya suka fotografer yang boleh memberi outcome yang menarik tertarik dan berfikir di luar kotak :)

1) Library / Bookstore






Kalau nak masuk library haruslah mintak permisi dulu ya...jangan pakai serbu...nanti kena bambuu...

2) Bas / Public Transport


 


saya tau dekat penang di ada satu syarikat bas yang memang buruk gilaaaa dekat butterworth...macam bas kat atas ni :p

3) Gambar Dinding



Saya paling suka gambar dinding...sebab boleh posing2 macam cicak...lol

4) Funfair




Macam pre wedding Nabil dulu ada posing kat merry go round ni kannn~

5) Taman permainan



Kalau main papan gelongsor & jongkang jongket pun best jugak nih...


Okey entri kali ni hanya lima tempat di atas yang saya cadangkan...next entry pulak bersambung dengan tempat2 lain...harap cadangan saya boleh diterima korang ya :)

till then...

salam.




16 comments:

  1. suke pre weeding kt dalam bas :) lain dr lain.

    ReplyDelete
  2. dear..suka gak gmbar dinding..cadang nak buat gak time pre wedd ritu tp xsmpat..hehe..lawo2 :)

    ReplyDelete
  3. wa..dinding comel..cat kale pelangi..super owesome..

    ReplyDelete
  4. lyana- ade lg satu posing dlm lrt tu..cntik gak tp xtau nape xleh uplod..tp mmg dlm bas lain dari lain n menarik :)

    mila- haah tu antara faveret saya jugak..tmbah2 ada wall grafitti tu :)

    ReplyDelete
  5. cik tqah- mmg kt dinding sgt cntik..tambah2 yg vibrant color tu :)

    ReplyDelete
  6. aien wat yg dinding..tp x berape dinding sgt..tp sker yg dlm bas 2..=)

    ReplyDelete
  7. I pre wedding kt IKEA and i city hee :)

    ReplyDelete
  8. Rina, hari sabtu ni I ada pre wed...weeee~~~ (awal setahun haha)...

    I tau ada satu tempat yang ada dinding cantik kat KL, area belakang Mahkamah kat Dataran Merdeka... hmm tp melekap mcm cicak tak kot Rina...x selera I haha...

    I vote for semua di atas haha...

    Nak bagi idea : Kedai Music/jual CD yg agak2 vintage...awesome

    ReplyDelete
  9. nuraein- dinding ape yg xbrp nak dinding tu? heheh

    cha- kedai perabot baru nak pos dlm nak next entri!! hahaha..tgu yaa..

    anis- xpe oke2 awal2..leh amek byk2..haha..kedai music n kedai bundle akan di letak dalam next entri..thnx dear!!

    ReplyDelete
  10. i suke kat istana budaya.. xtau knp... hehe..

    ReplyDelete
  11. rina photographer ke? ok dear...done folo u...sory...lambt skit dear...busy giler lately takleh nak bw sgt..huhu..=)

    nway miza takder prancangan ape2 ttg pre wed or post wed nih..heheh

    ReplyDelete
  12. Kite mungkin pilih FUNFAIR yang kat PD tue :))

    ReplyDelete
  13. maria- istana budaya kosider building architecture la u suke..same la sy pun suke building lg dari pemandangan..hehe

    irmidrza- sy bukan fotog..heheeh..tp hobi jela..its oke dear..thnx ya drop by :)

    liya- yeay!! sy suke..nti share pic ples :)

    ReplyDelete
  14. best best. haha. sy pun tgh fikir2 idea utk pre-wed ini.. :D
    rina nak buat rpewed katne nnt?

    ReplyDelete
  15. yui- biasalahhh aku kan..ko pun tau kan dari dlu aku asek dinding dinding dinding..hahahah

    marya- haa nanti awk tunggu entri tebaru utk tmpat2 menarik n pelek oke..hehehe..sy byk sgt pre wed tiap kali jupe tunang mst ada pre wed sbb pakai cam sendiri..hehhe..

    ReplyDelete