Thursday, November 22, 2012

Please Help Me Blogger Friends

Salam semua,

Nak mintak tolong sangat2... sy ada dua benda nak mintak tolong...

1) Saya ada masalah nak upload pics kat my blog...katanya storage dah penuh...
oke sebelum ni I never know yang post pic banyak2 dalam blog akan link to Picasa Web Album...Picasa Web Album punya storage cuma 1GB.. so sy dah pun sampai ke 100% usage...sebelum ni seriously tak tau and pakai upload je pic yang file size memang besar...and in the end now memang tak dapat lagi nak update blog with pictures :(

Kalau nak update kena upgrade storage...so sy pun try nak upgrade, sy pilih plan yang USD2.49 per month tu...bila dah tekan next, dia auto prompt Google Wallet registration form tu...sy dah key in semua, tapi asyik fail and dia suruh try again later...
tp sy dah try masuk 3 hari dah ni...pakai PC kat ofis, laptop kat rumah, laptop orang lain semua pun tak boleh...then pakai Google Chrome / Mozilla / Internet Explorer pun tak boleh...so apa masalahnya sy pun tak tau...

Ada sesiapa tahu tak macam mana nak solve the issue? sy tak nak biarkan blog ni terbengkalai :(

2) Next issue...Tak lama lagi sy nak pindah ke Selangor..dapat kerja di KLIA...sy tengah cari rumah sewa di area Cyberjaya / Sepang / Nilai atau mana2 area yang dekat dengan KLIA...kalau sesiapa kenal orang nak bagi sewa tolong inform sy secepat mungkin ya...sy nak pindah awal December depan...dalam internet dah cari tapi semua tak available..kalau available pun rumah teres double storey yang sewa bulanan beriban...sy nak pindah dengan husband..duduk berdua saja...kalau boleh rumah teres setingkat atau apartment dah memadai..bajet sy dan suami tak besar...kalau boleh tak nak rumah mahal2...huhuhu...

harap rakan2 blogger dapat tolong sy...your help is much appreciated!

Thank you and salam...

Rina Hamid

21 comments:

  1. sis, try tuto ni http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2011/01/tutorial-upload-gambar-bila-melebihi.html

    sy pon tgh mencuba lgi ni.. tgh usaha ni.. huhuhu :P

    laaa.. sis dpt keje kt klia dh ke.. hihi.. sy pon kje kat KLIA.. pasni, klo ade kesempatan, boleh lah kita jmpa kan :)

    ReplyDelete
  2. slm rina. awak boleh guna image hosting yg free. mcm photobucket, imageshack n etc. kalau nak upload pegi blog, insert image from url :)

    ReplyDelete
  3. yg no 1 tu i tak dapat nak tolong

    tapi no 2 tu cuba u carik kat mudah apartment desa palma kat nilai. situ bawah rm1000 u sewa. wah dh dekatla kita nanti :p

    ReplyDelete
  4. sis, cuba tuto yang ni pulak http://qaseyhoney.blogspot.com/2012/09/tutorial-bila-picasa-album-penuh.html

    ReplyDelete
  5. rina, ni rm700

    http://www.mudah.my/Desa+Palma+Apartment-18062164.htm

    ReplyDelete
  6. Salam Rina,

    Saya terpanggil utk solve ur problem #1. Memang betol gambar2 kita upload lam blog (blogspot medium) akan di save dalam Picasa Album (coz Google product aite).

    What i can advise u, u can put your photos in another medium like Flickr, Photobucket, ImageShake dan beberapa photo storage online yang u boleh guna.

    Tapi biasanya org suka pakai Flickr, sebab gambar lebih sharp (untuk 200 photos)

    sekian =)

    ReplyDelete
  7. hai sis..maybe saya bole suggest yg masalah pertama kot..mugkin sis kalo nak masukkan gamba bole kecilkan resolution or dpi ke 50 only..mcm saya selalunye tukar resolution jadi kecil supaya gamba bole mudah masuk..tp mcm saya..saya tukar resolution pakai adobe photoshop..=)

    ReplyDelete
  8. upload ke photobucket then paste html link je.

    cube try :)

    ReplyDelete
  9. rina ellisa- tq dear i akan try buat pasni..muahhh! yeke awk kt situ? waahh nti leh g lunch same2..awk comp ape kt klia?

    emarose- salam, insert image from url tu mcm mane eh? *blur* huhuhu..mksdnye uplod dlu sume kt photobucket pstu dkt new entry tu bru insert ke?

    cha- wahh u kt nilai eh? hehehe..In Sha Allah kalo duk nilai leh la jupe lepak2..heheheh :)

    sharul hairy- owh mksudnye kalo uplod kt flickr or other medium, tp means blog kene tinggal ke? huuuu..sy still nak update blog ni.. *blur*

    iza vs cici- kalo dlu bole la kecik kan..tp skang pic yg lame2 byk da masuk..kalo delete dlm picasa means ilang jugak dlm blog..tu yg xnak tu..huhu

    shepha- owhh nti sy akan cube..thnx sis!

    ReplyDelete
  10. sy keje kat MAHB.. :)

    Nti free2 kita boleh lepak dgn kak cha :)

    ReplyDelete
  11. laaa yeke rina?? sy pun mahb gak..hhuhuhu..tp sy kt ATH satellite bulding..so bole la nak jupe nti..hehehe

    ReplyDelete
  12. Wah dah dapat dok dekat ngan Anip yaeeeyyyy! Hehehe. Ngam la tu, Obe balik JB dec ni, you pi KL hehe. Congrats Rina!

    No.1 I tak pandai tlg. No.2 actually I pun ngah carikkan rumah for my brother. Tapi die mintak specifically Kota Seriemas only. Aish.

    ReplyDelete
  13. No. Bukan maksud i sruh tgglkan blog ni. maksud i, u jadikan Flickr tu as storage u yang baru.

    then, kalau nak bubuh gambar tu lam belog, just take the link 9like redirect) untuk u appear kan gambar tu lam blog ni.

    just like that =)

    ReplyDelete
  14. Lohh...kita pon dh kena gak...exceed...aihhhh...kawan kita pon ramai yg kena harini...apsal ea...

    ReplyDelete
  15. Haha boleh pulak u dgn rina keje mahb kan. Nanti korg dua bole dtg jumpa i kat sini hee :D

    ReplyDelete
  16. Eh jap korang dua2 nama rina kan huhu

    ReplyDelete
  17. ha'a, betol. upload dulu pic dlm photobucket, then bila nak buat new post, time nak insert pic tu, jgn pilih upload, pilih from a url. dlm photobucket tu nanti, stiap image yg rina upload, ada url dia sendirik :)

    ReplyDelete
  18. shaleen- yeayy sbb dkt..tp png bab cri rumah..haihh..ssh kan cri? btw i p sana u plak pindah jb..xdpt merasa cookies u :(

    shahrul hairy- owhh..oke2 paham..tqsm 4 d help..sy akan cuba :)

    liza- eh kena jugak? huhuhu..tula rmai gak kwn rina kena..hehe..

    cha- yes boleh la nak lepak2 minum..heeee..cant wait :)

    ema rose- oke understood dah dear..tqsm 4 d help..tgh godek2 nak buat ni..hrp2 menjadi :)

    ReplyDelete
  19. dh jwp kt fb. hihi

    ReplyDelete
  20. Cuba cari rumah sewa dekat putra height ke saujana putra ke dekat gk dgn klia :)

    ReplyDelete
  21. hi dear.
    dah jumpa blom rumah sewa?
    maybe u blh try cari kat area kota seriemas, bandar enstek, kota warisan, salak tinggi, taman langat murni.
    kat bandar seri ehsan pun murah.
    jauh ke dalam sikit, tp sewa memang murah.
    rumah kat situ around RM350-rm450.
    my husband duk situ. keje kat LCCT. ;)

    http://ninimohd.blogspot.com

    ReplyDelete