Tuesday, January 15, 2013

Diari Dapur: Popiah Fusion Homemade

Salam,

Phewww! 2nd post untuk tahun ni..nampak sangat lemaunya untuk blogging...plus my super hectic day in the office...Kerja baru agak mencabar but now going on smoothly...

So last Saturday, memandangkan tak ada apa-apa aktiviti di rumah, sy plan with my BFFs nak buat mini potluck...sy tak hidangkan banyak makanan pun...cuma spaghetti carbonara and popiah fusion. Sebab itu saja benda paling senang nak dimasak..haha...

So untuk entry kali ni nak tunjuk macam mana nak buat popiah fusion ni...kenapa nama popiah fusion? Sebabnya selalu inti popiah ni kita letak sayur-sayur / inti karipap / inti kentang dan sebagainya...

saya pulak pakai inti tuna dan cheese...so dah westernized sikit popiah ni sebab tu jadi popiah fusion...hahaha

Tak susah pun buat popiah ni...so lepas ni tak dak la korang asyik minum petang makan cucur saja kan...sekali sekala tu tukar la selera...


Bahan diperlukan:
Kulit Popiah (boleh beli dekat supermarket)
1 Tin Ikan Tuna (apa-apa brand pun boleh)
1 Sudu Besar Mayonis
Secubit Garam
Lada Hitam (Suka hati nak letak banyak mana)
1 Slice Cheese  (Potong 8)

Gam: Sedikit tepung dan air (kegunaan gam ni untuk lekatkan lebihan kulit popiah)

** inti ni ikut suka korang nak letak apa...inti ayam / daging pun boleh, nak letak sos tomato pun boleh, sos cili pun boleh, bawang, cabai melaka pun boleh, ikut kreativiti korang untuk mencantikkan inti tersebut.. sy ni tak makan benda2 tersebut so biar kosong mcm tu jek...yang penting cheese kena ada barulah jadi popiah fusion :p

bawah tu kulit popiah, pastu letak tuna and cheese

Sorry bab gulung popiah memang fail T_T

Sempat ambil gambar time popiah tinggal 4...dah habis dimakan kitorang dengan rakusnya

nampak tak kuning-kuning tu...ramai ingat durian crepe masa pos kat Facebook...tapi sebenarnya itu cheese yang meleleh-leleh

ada macam durian crepe kah? (coq keria beli kedai :P)

Itu sajalah cara-cara nak goreng popiah...tak susah pun kan...kalau korang rajin, buat banyak2 then simpan dalam freezer...time nak goreng baru keluarkan dan goreng...seriously makan panas-panas sangat sedap dan rangup...

By the way, jom layan aktiviti kitorang time potluck...Thanks Nurul sponsor minuman dan buah-buahan...




Fiz makan carbonara...ingat nak buat post pasal carbonara tapi sy rasa most of you all tau dah nak buat...huhu



Sangat seronok dapat bersama dorang ni sebab asyik gosip pastu gelak memanjang...

P/S: Next potluck insya Allah will be at Nurul's crib! yeay!

Bye~

Rina Hamid

12 comments:

  1. Sissssss..

    U keje MAHB kan?

    Masuk dlm buletin MAHB :)

    ReplyDelete
  2. hahaha..sy ade gak dpt emel tu..malunye..awk bhgn mane eh?

    ReplyDelete
  3. sy kat corporate office.. Planning & development department :)

    ReplyDelete
  4. yay nak buat sebab nampak sedap giler!
    btw, u keja MAHB?
    Cousin I dekat sana, kot2 u kenal? hehe ;p

    ReplyDelete
  5. My sister pun pro gile buat popia ni tp die pakai ketam! Hehe. I lipat popia pun tak pernah oke. Jemput2 bole la grrr

    ReplyDelete
  6. pergh.. sedap ni!!! hahadoi. terliurla pulak.

    ReplyDelete
  7. rina ellisa- owh sy slalu gak ke situ tp g hr or procurement jek..lain2 xpenah lg..bile nak lunch skali..hehe

    hanida moss- mmg sedap..try lah..hehe..haah mahb..tp die kt dept mane?

    shaleen- i pun x reti lipat popiah..tgk popiah i huduh..tp dah ngap xpeduli la huduh ke cntik..hehehe

    oshinz- sila buat..hehehe

    shura- buat la..bg baby dlm perot mkn same :)

    ReplyDelete
  8. Ohh ni resipi popiah fusion tuu...nk try gak ahh....hahhaa

    ReplyDelete
  9. sedapnya!!! nk buat utk berbuka hahahaha... tp kne p beli bahan semua dlu huhuhu...

    ReplyDelete