Wednesday, March 13, 2013

Diari Dapur: Simple Tortilla Pizza Recipe

Salam,

Pomeriggio tutti bene! Come stai? haha tiba2 lidah tergeliat tukar bahasa Italy pulak...almaklum lah dah makan pizza sedap dari Italy...

Isnin lepas sy cuti EL menjaga suami, semangat lah nak masak malam...tapi tak mau makan nasik...nak makan pizza...dari minggu lepas nak makan tapi hajat tak kesampaian...lepas tu pulak duk rumah malas nak keluar...apa lagi korek2 lah bahan2 apa yang ada dalam dapur...tengok ada tortilla bread...tortilla bread ni sy memang simpan stok kat rumah sebab macam2 boleh buat dengan roti ni...sama macam kulit popiah...tapi tortilla bread ni nipis...bagi yang suka pizza thin crust mungkin boleh cuba...




Apa lagi terus google cara2 nak buat pizza...apa yang menyedihkan kebanyakan yang ajar nak buat pizza kena pakai oven tu...rumah sy pulak tak dak oven...tapi nak try and error pakai frying pan...terima kasih kepada orang yang menghadiahkan frying pan Tefal...memang bagus jenama itu...

Sebenarnya tak susah nak buat...tambah2 pula sy ni suka gila akan cheese...asalkan ada cheese mula lah nak cuba itu ini...walaupun mengemukan, but who can resist that yummy ooeeyy gooeyyy cheesseeeee yang meleleh - leleh tu kannn?

The Recipe:
1 keping Tortilla Bread  
2 Keping Slice Cheese (Nak pakai cheddar cheese hiris2 pun boleh atau sekarang dah ada paket Parmesan Cheese khas untuk buat pizza)
Pepperoni / Hot Dog
Cebisan Ayam / Daging
Hirisan Bawang Merah
Hirisan Bawang Putih
Hirisan Tomato
1 Sudu Besar Mayonis
Sos Pasta Prego
Secubit Garam
Lada Hitam (ikut nak letak banyak mana pun) 

** Kalau korang nak letak apapun terpulang atas kreativiti masing2...sy letak apa yang ada dirumah sahaja :)
** Boleh letak cendawan / olive / oregano / atau apa2 yang bersesuaian


Tortilla bread tu beli kat Alamanda.. RM8.90 kot...dekat Mydin Mall Terengganu RM5.90 kot kalau tak silap..huhu



 Goreng / Rebus dulu sikit bahan2 seperti hotdog / ayam / daging.
tapi jangan sampai garing sebab later nak panaskan balik


 Lepas tu gaulkan bahan seperti ayam / hot dog / pepperoni dengan mayonis, sos Prego, sedikit garam dan lada hitam

 Lepas tu sapu sos Prego atas Tortilla Bread, letak cheese satu layer dulu, lepas tu letak bahan2 hotdog / ayam tadi, dan letak bawang merah / bawang putih / tomato...last letak lagi satu layer cheese

Kemudian masukkan dalam frying pan... Make sure bukak api paling kecik...dan tutup frying pan tu dengan penutup...biar sampai semua dah cair dan base tortilla tu nampak hangus2 manja...ingat tau hangus2 manja bukan hangus hitam belegam tu...huhu

dah siappp! 

Terus potong dan boleh makan...

makan panas2 memang terus jauh lagi sedap dari Pizza Hut mahupun Domino Pizza k..haha


Selamat mencuba!

Love,
Rina Hamid

27 comments:

  1. Replies
    1. tiap2 mlm kak teringat piza akak ni.. hihi..

      kak nk tnye..

      akak guna frying fan cmne?

      sy nk try buat, tpi oven takde kat umah Y__Y

      Delete
  2. tetiba pulak rasa cam iklan part "memang bagus jenama itu" kui³

    haaaaa..teringat instant pizza beli kt tesco ada dlm fridge lg, bru nak membakaq overn pelingkop..hahaha bleh try cara rina guna frying pan..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..iklan la jugak promote tefal..haah try tgk pakai fryng pan..

      Delete
    2. tefal mmg paling bagus! tapi mahal kan...

      Delete
  3. oh no!! sedapnya rina..ehem2,nk copy resepi yer..dah la saya suka prego :))

    ReplyDelete
  4. nyumnyum. looks yummy. nak buatla nanti :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. chaaa nakkk resipe base pizza..u pakai ape? huhu

      Delete
    2. u i dh update entry i. takde base pun haha. pgla tgk resepi :p

      Delete
  5. terliur! ada 2,3 blogger lain pun crita psl pizza..haishh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke? i prasan cha ade post jugak..yg lain2 xsure..bg link..heheh :)

      Delete
  6. dah la memang suke dominos.. pas ni nak try la.. nampak tak susah.. tapi kalau malas can dija ni bende senang pun tak buat buat hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg xsusah pun..dlm 20minit boleh siap sume..slmt mencuba :p

      Delete
  7. pndai lak makan bawang

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpandai pun..bawang tu smua buang..hahaha..bg asben makan..

      Delete
    2. oo.. ingtkn hg mkn.. hg kan allergic bwanggg

      Delete
    3. no no noooo..hahahaha..ak akan slalu alergik pd bawangg

      Delete
  8. Amboi...lapaq tgk...ni peberet husbnd lah masakan2 cmni ni....kt tukang makan je...haha

    ReplyDelete
  9. Senang jee, nak try laa now mmg suka masak ^_^

    ReplyDelete
  10. I dah buat U :))

    http://nhshura.blogspot.com/2014/04/tortilla-pizza.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tq shura! tp semalam tu i buat quesadilla. lain skit die xpakai sos prego. tp lebeh kurang je cara nak buat. heheh

      Delete
  11. senangnya guna tortilla bread ja. Next time mau try :)

    ReplyDelete