Wednesday, May 29, 2013

Part 1 - A Beautiful Gift

Salam,

Fuh...fuhhhh...fuhhhhh *tiup habuk*

last update tengah bulan April...oke dah sebulan lebih tak update blog and sebulan lebih jugaklah tak blogwalking...sorry other bloggers memang lama sangat tak ambil tahu blog uolsss...

sebabnya, sat lagi sy story okeh...

and now just to share one happy news, I'm officialy 3months 1 week preggy! Alhamdulillah...sebelum ni masih lagi berahsia tapi sy rasa mostly orang tau jugak kot sikit2...selalu update dalam twitter...tak ramai kawan dalam tu...heheh...

Banyak sangat2 benda nak kena belajar...nak jadi mummy ni...dahla berjauhan dengan my family...so banyak benda tanya kawan2 / close cousins...manusia yang selalu jadi mangsa is my BFF Nurul Mohammed...yes, she's preggy too..kalau tak silap 16weeks+ kot...nak tanya mak dalam phone jek...tapi seriously i can say tak sama bila mak ada depan kita and cakap dalam phone T_T

the 1st UPT test


How did it happen:

Rasa macam dalam mimpi...sy desperately nak sangat2 baby...dah tahap tak leh tahan...pastu asal bukak Facebook / Twitter / Blog, everything is about pregnancy and babies...sat2 orang post pic baby baru lahir, sat2 orang sembang pasal mengandung and so on...rasa serabut sangat2...sampai rasa nak boikot all the social media...wahahaah..then istigfar banyak2...relax2...bila dah oke...time tu dapat berita my BFF, Nurul pregnant...so happy for her...dah rezeki dia kan...then dapat lagi news, my close cousin 2 orang and 1 niece preggy! since another cousin memang da preggy, means total close family members pregnant are four! bayangkan semua date dekat2...memang rasa happy for them tapi jauh di sudut hati tak dak orang tau betapa sedihnya mengenangkan diri sendiri tak pregnant...mujur husband was there all the time...walaupun dia tak pandai pujuk, tapi dia banyak bagi nasihat suruh sabar and doa banyak2...nak buat mcm mana time tu dah belum ada rezeki...

lepas tu, seminggu lepas dapat tau news family...dalam seminggu tu kerap mimpi buat UPT test and +ve...dalam seminggu tu mau 3 kali kot mimpi benda yang sama...since my period tak menentu, susah nak agak if sy ni pregnant ke tak...so terasa nak buat sekali UPT tu...husband cakap mainan tidur saja tu...tak boleh percaya...tapi rasa nak buat jugak...somemore time tu memang dah terasa sakit2 nak period...nekad p beli jugak UPT kat dalam KLIA yang mahai gilaaa harga dia...malam tu tak boleh tidur sebab tak sabaq tunggu esok pagi...and terjaga pun tak payah susah2 pakai alarm...terjaga sendiri sebab punya lah excited...wuhuu...terus menuju ke tandas sambil berdoa sebanyak mungkin...lepas tu buat test, sambil pegang UPT and tengok benda tu duk naik...tapi macam hampa the first few seconds tu tak keluar double line...frust jugak la tapi terus letak benda tu tepi dan ambil air sembahyang dulu...

habis ambil air sembahyang, nak ambil UPT buang dalam tong sampah...and nampak DOUBLE LINES! tapi the other line tu macam samar-samar sikit...but am so happy and terus buat sujud syukur...tapi macam nervous jugak kot2 UPT tu rosak ke apa...tersilap ke apa kan...terus bagitau suami tapi dia macam muka rilek nak percaya tak percaya...hoho..apa daaa...

so nak check lagi sekali betul ka tak pregnant, sy pergi klinik mintak UPT test tu...kalau tau awal2 tak beli mahal2 kat KLIA...mintak saja kat klinik...bila buat 2nd test tu, alhamdulillah memang same result...hanya Allah yang tau betapa gembiranya waktu tu...and terus pergi check di klinik...oke bab pergi klinik ni panjang jugak cerita dia...

1st time pergi klinik - doc cakap kalau ikut date last period, sy dah 7 weeks time tu...so dia suruh datang balik untuk scan bila dah 10 weeks...

2nd time - jumpa doc untuk scan, bila scan tak nampak apa2...ya Allah rasa nak luluh jantung...tapi doc tu cakap ada putih2 dalam rahim...tapi sy memang tak nampak apa2...doc cakap mungkin kandungan baru lagi...dia cakap mungkin baru 4weeks...sebab period tak menentu so susah nak ikut date last period...pastu suruh datang balik lagi 3 minggu...sepanjang nak tunggu ke 7 minggu tu punyalah seksa...hari-hari doa agar dipermudahkan semua...time tu berserah saja kat Allah...kalau ada, adalah rezeki tu...

3rd time - bila doc scan 7weeks, kantung dah nampak...tapi still tak dapat detect denyutan jantung...lagi sekali rasa risau...tapi time ni dah lebih pada positif thinking...dah ready dengan sebarang kemungkinan...dah boleh terima apapun bakal berlaku...tiap2 hari hanya berdoa, berdoa dan berdoa sebanyak mungkin...

4th time - pergi masa 11weeks, bila scan, finally dah nampak bentuk baby...and my baby moves in my womb! ya Allah besarnya kuasaMu..sy dapat melihat betapa indahnya ciptaan Allah bila baby bergerak-gerak dalam rahim...doc check denyutan nadi, semua normal...siap ukur kepala / kaki / badan...dah nampak tulang paha baby...pastu doc buat 4D scan sekali...nampak kepala baby, mata tertutup dan pipi...tapi tak clear sangat pun bila buat 4D...sebab baby masih kecil...masa tu dah nangis depan doc...tak boleh control lagi...rasa bahagia sangat perasaan tu...

Lepas tu, pergila buka buku merah kat Klinik Kesihatan...proses kat klinik kesihatan macam biasa lah kan...ambil darah / air kencing / taklimat misi / check breast perut / jumpa doc / check gigi...ambil masa half day jugak la...Jumaat ni dah kena pergi balik KK untuk minum air gula...bab minum air gula tak kisah sangat...nak cucuk dua kali tu aiyakkkkk! nak cucuk masa 1st time ambil darah pun dah nervous sampai dup dap dup dap...ini kan pula nak ambil dua kali darah T_T

by the way, thank you Allah for this beautiful gift...doakan semuanya dipermudahkan untuk saya dan baby dalam kandungan ok...

Next entry sy nak story pasal my personal experience during 1st trimester...insya Allah...terima kasih jugak pada rakan-rakan blogger yang banyak doakan sy oke! luv uols..

 my latest pic...sentiasa pucat...huhu

Love,

Rina Hamid

20 comments:

  1. congrats rina...happy ny baca entry ni :)alhamdulillah....take care yea

    ReplyDelete
  2. Congrats mummy to be.. semoga dipermudahkan urusan sehingga bersalin nanti ya :)

    ReplyDelete
  3. Tahniah. alhamdulillah. jaga diri baik2 k. Seronok tau preggy..

    ReplyDelete
  4. yeah :D geng la kita sis...heheheh...ika dah nak msk 16 weeks ni :)bby kita t sebaya la sis :D sis cantik ja xdak la pucat pon..ika ni make up xmau lekat dekat muka dah :(

    ReplyDelete
  5. tahniah rina.alhamdulilah rezeki yang ditunggu-tunggu.1st trimester ni memang penat sikit.perubahan sebab berbadan 2.lelama nanti okay dah.nanti baby kita lahir tahun yang samalah ye.anyway take care dear =)

    ReplyDelete
  6. yeay..alhamdulillah..welcome to the club.hehhee

    ReplyDelete
  7. tahniah kak.. happy for u mysister :)

    ReplyDelete
  8. Congratssss dear...
    Ramai betuk blogger bakal jd mummy end this year kan...happy for u dear..take care tau...

    ReplyDelete
  9. congrats..we are in the same shoes now..hehe

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah. tahniah dear.. semoga u & baby sentiasa sihat. take care :)

    ReplyDelete
  11. congrate pn rina...take care......

    ReplyDelete
  12. tahniah Rina.. :-)
    nnt kite deliver saing2 yee..hehe..
    me 12weeks.. n semoga segala urusan dipermudahkan oleh Nya.. Amin..

    ReplyDelete
  13. hehehe...congrats rina.

    kalau rezeki x kemana kan. cuma lambat atau cepat. kemain excited tau die, kita baca pun, sebak. shida biasa2 je, hubby lagilah x der perasaan...kehkeh.

    shida dah 9 bulan ni, nak meletop bila-bila masa. enjoy your pregnancy journey ye

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah rina .. tahniah rina ..doakan kami yer

    ReplyDelete
  15. alhamdulilah..tahniah rina..take care sis :)

    ReplyDelete
  16. assalammualaikum...

    lama gila rasanya tak buka belog ampa..tengok tengok dah pregnant...tahniah...heheheh jaga diri bebaik dan jaga bby bebaik..Sue pown kita dopk tunggu hari jer...heehhehe....
    btw sue dah tukar link belog tau....: nanti follow ler...boleh kongsi banyak tips kehamilan.... madamsurianie.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. congrats rina..take care..FY dan hubby pun tgh berusaha jugak ni..insyaAllah

    ReplyDelete