Tuesday, March 11, 2014

Maksud Nama Nisma Helena Rose

Salam,

Ramai orang tanyakan kt saya pasal nama anak. Sebab semua bajet kenapa sy letak nama anak macam orang putih. aiyoooo malas and naik nyampah pun ada nak menjawab. so terpaksalah buat satu entry khas nih. haha

Sumber dari Urban Dictionary
Sebenarnya panjang cerita kenapa nama anak kitorang panjang. hahaha. Jujur cakap sy dan suami TAK minat nama anak panjang-panjang. haha. Tapi memandangkan dua-dua tak mau beralah nak namakan anak jadilah nama panjang jugak T_T

Sy just nak namakan anak Helena Rose dan suami nak namakan anak Nurin Nisma. Jauh beza okayyy and memang kami berdua tak sepakat langsung. siap gaduh-gaduh lagi. Sampailah kesudahannya lepas hampir sebulan Helena dilahirkan kami masih tak daftar nama. Sampailah di suatu hari suami finally cakap dia suruh sy pilih satu nama. Kira dia satu nama sy satu nama. dan suami nak ada Nisma tu. sy pulak tetap degil nak Helena Rose tu. hehehh. Dan kesudahannya suami mengalah tapi dengan syarat lepas ni kalau dapat lagi anak perempuan nama depan nak letak Nisma. Nisma tu akan jadi nama family. Dalam hati punyalah seronok. hahaha. pasai nama pun nak bertengkar.

Dah tu kalau berminat nak tau maksud nama mehla tengok bawah ni. Kalau tak minat takyah baca. hahaha.

NISMA:
Nama ni suami nak letak based on nama arwah abah suami Nasim. pusing-pusing jadi Nisma.
Suami jugak berkenan nama ni sebab ulama Tuan Guru SYEIKH NURUDDIN Al-Fadhil Syeikh Nuruddin Bin Hj. Marbu Bin Abdullah Thaiyyib turut menamakan anak perempuan beliau Nisma.


Tengok link ni: http://jasminshahab205.blogspot.com/2014/01/adab-sejuk-mata-memandangbaik-akhlak.html 

 Ni la anak Tuan Syeikh Nuruddin, Nismah

Maksud Nisma ada dua. Nama Nisma berasal dari Arab dan membawa maksud HEMBUSAN (THE BREEZE). Tapi ada jugak website mentioned nama ni bermaksud ADMIRABLE.

So dua-dua pun boleh pakai. 
Dua-dua pun maksud elok.

HELENA:
Nama ni sy yang pilih dan jadi kontroversi sikit di kalangan orang sekeliling. Sebab katanya nama omputih. Tak elok letak. Rasa nak penampor orang tuh.

"Islam does not oblige Muslim people to choose specific names, Arabic or non-Arabic, for their children, whether boys or girls. It is rather up to people to choose the names for their children. However, selecting names should be pursuant to some Islamic rules that will be stated below. Islam emphasizes that Muslims should have good names and give good names to their children. It is reported in a Hadith that the Prophet (peace and blessings be upon him) said, "You will be called on the Day of Resurrection by your names and the names of your fathers, so have good names." (Reported by Abu Dawud)

Pahamkan? Tak semestinya nama kena dalam bahasa Arab. Pelik betul orang nih asyik tanya kenapa tak letak nama anak dalam bahasa Arab. dah aku malas nak jawab sila baca sendiri. asalkan maksudnya elok okela tu. 

Nama Helena berasal dari Spanish / Greek yang membawa maksud LIGHT / TORCH / THE BRIGHT ONE / SHINING LIGHT atau nak senang dalam bahasa melayu CAHAYA. Sama maksud dengan Nur / Noor. 

"Helena is from Spanish origin and it means shining light or bright one. The Islamic Golden Age was in Spain and lasted almost 800 years"

 Nama Helena jugak sebenarnya ada dalam bahasa Arab cuma ejaan lain iaitu Alayna. Susah nak explain kalau orang tak paham ni. haha

Ada jugak yang tanya kat sy "weh hang letak nama ni sebab ang suka kat lagu Helena My Chemical Romance kan? Hampes betoi. Memang sy akui My Chemical Romance adalah salah satu band yang sy minat dan lagu Helena tu memang fav jugakla. Tapi serius letak nama anak ni bukan sebab lagu tu okehhh. hahaha


Dulu feeling sangat minat kat dia. hahaha
 
Dan lagi satu sy minat jugak dekat Maria Elena blogger/vlogger femes tuh. haa yang nih ada jugakla salah satu faktor kenapa nak letak nama anak Helena. muehehehe


Okeh sekarang korang dah paham kan maksudnya? ada nampak unsur-unsur tak elok ke?
ROSE:
Nama ni memang dah berkenan lamaaaaaa dulu. Jangan korang ingat sebab drama Ariana Rose pulak. Dari sebelum kahwin and sebelum kenal suami lagi dah plan nak nama anak ada nama bunga. and memang nak nama Rose. Kalau tak silap 4 or 5 years back nak ada nama Rose kalau dapat girl. 

Rose ni takdela membawak apa-apa makna cuma nama bunga je pon. tapi bunga rose ni boleh jadi something yang very subjektif. contohnya bunga rose kan cantik, wangi, simbol cinta dan romantik. kan main lagi bersasterawan negara aku nihh.

So kesimpulannya itulah dari mana nama Helena diberi. Sy panggil dia Helena. Abah Helena panggil dia Nisma. 

Nisma Helena Rose = 
Hembusan Cahaya Bunga Ros 

P/S: Still hoping for a miracle for MAS flight MH370. Please bila baca blog ni doakan semua penumpang selamat dan kembali ke tanahair. Aamiin

Love from a Rose,

Rina Hamid
 

15 comments:

  1. Diaorang jeles tu kak.. Abaikan je orang2 macam tu..
    Sibuk sangat nak bercakap pasal nama anak orang nape kan..
    Suka hati kita la nak letak nama anak apa pon..

    Kadang2 orang mel kita ni tak boleh tengok kita ni lebih sikit..
    Mula la nak bercakap-cakap..

    Jeles latuwwww.. Hihihi..

    Opsss! Emo pulak sy.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah tula. akk mmg buat bodo jek.nyampah pulak rs. heheh

      Delete
  2. Budak super duper cute....hehehehe......

    ReplyDelete
  3. comel nama! asal maknanya elok xda masalah..bsr nti boleh la gnti ariana rose..kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe xmau ganti ariana rose. tp nak secantik ariana rose. muehehehe

      Delete
  4. asalkan maksud yg baik..narrow minded people ni mmg annoying

    p/s : org mmg suka nama helena..tp pas nama dekat kakak ipar bg nama utk anak buah girl..tp suruh dia letak elena..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah nama elena sedap jugak. mmg plan cmtu tp sj nak tambah H sebab nama suami Hanif. nak ada huruf H tu. ehehe

      Delete
  5. Suka nama tuuuu ! Sedap ! Baby comel =)

    ReplyDelete
  6. amboii sedapnyer nama anak..heheh.xkira la ape pon name asalkn membawa maksud yg baik =)

    ReplyDelete
  7. Yeke? Klo camtu takda beza rr dgn nama bkn islam.. Org zaman skang suka nama panjang2. Last2 panggil 2patah gak. Baek letah nama aisyah or aminah je.. Berbelit lidah jenis 'i dont care' pny spesis .. Eiii nyampah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nyampah xyah masuk sini ye. trima kasih selamat hari raya.

      Delete
  8. Assalam.. Tiba2 come across your blog :) btw, nama anak saya yg no 2 Nadyne Khayra. Which comes from a Jewish name. Maksud nama Nadyne 'a girl with a big round eyes' dan kebetulan mata anak saya mmg penuh dan bulat :) Maksud dlm Pakistani dan Arabic lak 'bunga'. Khayra tu, yg baik dan sihat. Actually ada byk version nama Nadyne ni. Boleh letak Nadine, Nardine atau Nadeen but I choose Nadyne. Khayra pon saya modenkan nama dia, maksud still sama. Nadyne Khayra, 'bunga yang cantik dan sihat' :)

    ReplyDelete
  9. Salam..my daughter's name is Farah Elena Iris. pun sbb maminya minat maria elena. kebetulan pulak lagi mami dia adore sorg photographer nama elena shumilova. nasib baik mami xletak nama farah elena pavlova.hahahahah

    ReplyDelete
  10. kak. saya pun suka nama helena tu. tp sy suka sebab mcr nye lagu tu. hahaha. helena tu nenek kepada vokalis utama dia, Gerard Way. Helena tu nama dia bagi saya indah dan klasik ๐Ÿ˜Š

    ReplyDelete