Friday, July 6, 2012

Wedding Review #6: Mekap Akad Nikah

Salam...

Busy nye sy ni...huk huk..ditambah pulak demam + batuk + selesema + kerja banyak nak mc pun xleh...so duduk la terkelepek harini...nasib baik dapat half day...

semenjak dari kahwin sebulan lepas, sampaila sekarang, penat tak hilang lagi...mana taknya..weekend husband balik penang...pastu saya lak pergi sana weekend...tiap2 minggu...tanpa rehat...kalau dulu weekend boleh rehat puas2...sekarang asyik travel ke sana ke mari...tapi xpala mungkin ada hikmah ni...sabar byk2...heee...

sebelum nak masuk review pasal mekap, sy nak ucap congrats kat kawan sy si Nurul Mohamed yang nak melasungkan perkahwinan beliau esok di tanjung malim...tak sabar nak pergi okeh...sok pagi2 kena bangun awal...hehehe

okeh berbalik pada topik..untuk mekap pada hari akad dan resepsi saya dah memilih seorang MUA yang lagi muda dari sy...tapi suka hasil2 tangan beliau yang simple...iaitu tak lain tak bukan, Tya's Touch...

bagi sy Tya seorang yang sangat baik, friendly dan senang dibawak berbincang...boleh tolak ansur...dan sangat2 tepati masa...rasanya dia yang paling awal sampai...akad nikah kul 11pagi...dia dah sampai 8.30pagi...tu yang best tuh...bab rate pn berbaloi...rasanya dkt Penang pun caj mahal lagi kat butik2 pengantin...so rate dia untuk dua event agak berbaloi la..(tolong jgn tny saya pasal rate..diminta tnya Tya sendiri ya..huhu)

mula2 masa sebelum akad nikah, kami sempat discuss mekap macam mana sy nak...biasalah sy memang nak mekap ala vintage camtu...contoh camni:

sila tengok part mata je eh...

okeh nak se"simple" mungkin...nak light and fresh make up...eyeshadow just nak light pink (satu tone jek)...dan winged eye liner...pink blusher and fuschia colored lips...

so ini hasilnya (pic diambil dari facebook Tya's Touch):



dan ini pic dari my cam...

okeh kalau tutup mata nampak camtu...sory takdop gmbr dekat...(abaikan lipatan kat perot)

kalo bukak mata nampak camni...

Sy bagi 8 out of 10 untuk hasil mekap ini...

pros n cons:
1) mekap memang seperti diminta
2) tak tebal
3) cuma eyeliner tak sepanjang dalam gambar...tapi memang sy request tak mo tarik panjang2 sangat..tapi dia tarik pendek sangat...dan sy pun x mintak untuk dia touch up balik...sebab dah siap takot nanti x elok plak
4) n lagi satu mekap cepat mencair...yang ni sy rasa sebab cuaca kot...sebab memang extreme panas time akad tu...some more rumah tak dak aircond...lepas 2 3 jam rasanya dah cair dan pecah mekap tu...

orait tunggu next review pulak nanti okeh :)

bye!

13 comments:

  1. cntiknyer!sweet jer...:-) tk nmpk over, mmg sesuai...:-)

    ReplyDelete
  2. Cantiknya u. To mmg btul ekor tak panjang. Tp serius cantik :)

    ReplyDelete
  3. ske make up...neutral...nmpk sweet..

    ReplyDelete
  4. nice...

    kita BIE Daripada B2B Blog : Jalinan Cinta

    salam perkenalan. Hope dapat exchange link dan tukar2 cerita juga :))

    ReplyDelete
  5. kesiannya kena ulang alik.
    mekap cantik, tp tula, tak tarik panjang pulak eyeliner tu. hihi

    ReplyDelete
  6. Nice...tp mcm lebih kurang rina makeup sndiri lak kan...yela, rina pon terer mekup...

    ReplyDelete
  7. Hi rina!nak tnya yg make up ni masa die make up die cukur kening x

    ReplyDelete
  8. cantik :) suke betol tengok hasil tangan tya ni..

    ReplyDelete
  9. tapi bg i make-up dah cantik lah rina. natural jer. mmg perfect di mata i.

    ReplyDelete
  10. thnx all..huhu..

    anon- dia xcukur kening pun..dia pakai teknik apa tah..kaver abes semua bulu2 di muka ini..hehehehe :)

    ReplyDelete
  11. cantiknyeeeeeeeeee..sweet laa

    ReplyDelete